MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Az energetikai fejlesztések projekt bemutatása

2014-07-28

Az együttműködési projekt célja, hogy az Akciócsoport bizonyos településein energetikai fejlesztések valósuljanak meg. A projekt egyaránt céloz beruházási jellegű fejlesztéseket, képzéseket, tudástranszfert és a Mecseki Energia Kör településeinek (16 db település: (Alsómocsolád, Bikal, Egyházaskozár, Gödre, Hosszúhetény, Kárász, Magyaregregy, Magyarhertelend, Magyarszék, Mánfa, Máza, Meződ, Mindszentgodisa, Sásd, Szászvár és Vásárosdombó) együttműködését.

 

Jelen projekt egy már meglévő együttműködés továbbvitelét és megszilárdítását jelentené: a 16 település 2013-ban csatlakozott az európai Polgármesterek Szövetségéhez, egy nemzetközi projekt keretében.

 

Az együttműködés keretében már megvalósultak workshop-ok és egy külföldi tanulmányút. A workshop-ok egyértelműen mutatták, hogy az összes településen óriási problémát jelent a helyi intézmények hatékony üzemeltetése, az energetikai ismeretek és tudás hiánya. Ugyanakkor minden település szeretné csökkenteni az intézmények energiafogyasztását. A tanulmányút során a résztvevők megvalósult energetikai beruházásokat, jó példákat tekintettek meg.

 

A projekt várt eredményei:

 

- az önkormányzati intézmények energiafogyasztási adatait tartalmazó adatbázis,

 

- adottságoktól függően napelemek telepítése, intézmények hőszigetelése, vagy nyílászáró-csere, ill. egyéb energetikai beruházások, mely az önkormányzat alternatív energia felhasználását segítik, energetikus szakvizsgálata alapján,

 

- önkormányzati alkalmazottak energetikai képzése,

 

- jó gyakorlatok megismerése skóciai tanulmányút során,

 

- oktatóanyag oktatási-nevelési intézmények számára, pedagógusok képzése,

 

- az eredmények bemutatása szakmai rendezvényen.

 

A projekt céljai illeszkednek a Nemzeti Energiastratégia és a Nemzeti Vidékstratégia céljaihoz (energiafüggőség csökkentése, az energiahatékonyság javítása, a megújuló energia arányának növelése, a vidék fenntartható energiagazdálkodásának megteremtése az energiaigény jelentős csökkentésével).

 

Páratlan értékű háromoldalú kooperáció az Energiaklub, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület között.Kapcsolódó dokumentumok: