MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

GINOP pályázati lehetőség

2016-10-04

Kedves Partnereim!

 

Az előző levelemben írtaknak megfelelően küldöm első lépésben a gépbeszerzési fókuszú pályázati kiírásokról az információkat.

3 db kiírás jelent meg ebben a témakörben, melyeket jelen hírlevélben igyekszem átláthatóan összehasonlítani és bemutatni.

1) GINOP-1.2.2 kódszámú pályázati kiírás

A kiírás keretében 50%-os támogatást lehet kapni elsődlegesen gépbeszerzésekre, alap esetben feldolgozóipari cégeknek. A támogatás összege min. 5 millió Ft- max. 25 millió Ft.

Ez lesz a SLÁGER pályázat, várhatóan pár napig lesz elérhető.

A pályázat keretében az alábbi listában szereplő gépbeszerzésen túl vtsz_teszor_ginop_122_16.pdf IT fejlesztés (listában található VTSZ számú hardverek és TESZOR számú szoftverek) és napelem beszerzés is támogatott és nincsenek arányok meghatározva, így akár az összköltség 10%-is lehet gép és 90%-a IT fejlesztés vagy napelem.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a pályázat célja a kapacitás bővítés, így ebben az esetben is alá kell tudni támasztani ezt a célt.

SZVZ településeken SZVZ_telepulesek.pdf lehetőségük van SZOLGÁLTATÓ cégeknek is indulni a kiíráson, de ez esetben is szükséges a kiírásban felsorolt gépek valamelyikének beszerzése mindenképpen.

Tudni kell, hogy a pályázat pontozása szigorú. Nem is nagyon van esély indulni olyan cégeknek, akiknek nem nőt az árbevétele 2014-ről 2015-re. Továbbá a beruházás méretét pontozzák a mérleg adatokhoz viszonyítva, így kellenek a jó számok. Gyenge mérleggel esélytelen az indulás! Továbbá magas árbevételű cégeknek sem jó a kiírás, mert a 25 milliós max támogatás miatt nekik sem lesz jó a pontjuk (az ideális ha a projekt mérete az árbevétel 15-45 %-a, illetve a tárgyi eszközök 40-70%-a, saját tőke 50-85%-a)

Ha a fentiek alapján pályázna, még fontos tudni az alábbiakat:

- min. 1 éves cég kell

- min. 1 fős átlagos KSH létszám 2015-ben

- a projekt mérete nem lehet nagyobb, mint a 2015-ös árbevétel

- plusz pontot kapnak az irinyi tervben meghatározott feldolgozóipari cégek irinyiterv.pdf

- vállalni az árbevétel növekedését kell, más vállalás, létszám növekedés vagy létszámtartási kötelezettség NINCSEN

A kiírás, rövid bemutató anyagában részletesebb információk:

GINOP_1.2.2_16_tervezett_kivonat.pdf

 

2) GINOP-1.2.1 pályázati kiírás

A fentinek a nagy testvére! A kiírás keretében 50%-os támogatást lehet kapni elsődlegesen gépbeszerzésekre, CSAK feldolgozóipari cégeknek (itt SZVZ településen sem engedi a szolgáltató szektornak az indulást). A támogatás összege min. 25 millió Ft- max. 250 millió Ft.

A pályázat keretében a listában található gépbeszerzésen túl vtsz_teszor_ginop_122_16.pdf IT fejlesztés (listában található VTSZ számú hardverek és TESZOR számú szoftverek), napelem beszerzés és az összköltség 25%-ig építés is támogatott. Korlát csak az építési költségekre van meghatározva. ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY NEM KELL!

A pontozás itt még szigorúbb, de 300 millió Ft feletti árbevételű cégeknek érdemes megnézni, hogy indulhatnak-e, ők a kisebb verzióban kis eséllyel indulhatnak. Ha a fejlesztés mérete indokolja, akkor szintén érdemes megnézni a pontokat.

Itt is igazak a fent leírtak:

- min. 1 éves cég kell

- min. 1 fős átlagos KSH létszám 2015-ben

- a projekt mérete nem lehet nagyobb, mint a 2015-ös árbevétel

- plusz pontot kapnak az irinyi tervben meghatározott feldolgozóipari cégek irinyiterv.pdf

- itt plusz pont jár a növekedő export tevékenységért is valamint ERP rendszer, ISO megléte esetén is.

- vállalni az árbevétel növekedését kell, más vállalás, létszám növekedés vagy létszámtartási kötelezettség NINCSEN

- 25 millió Ft támogatás felett sajnos KÖZBESZERZÉSI KÖTELEZETTSÉG van, így ez a pályázat közbeszerzés kötelezettséget von maga után.

A kiírás, rövid bemutató anyagában részletesebb információk:

GINOP_1.2.1_16_tervezett_kivonat.pdf

 

3) GINOP-1.2.3 pályázati kiírás

Ismertebb nevén KOMBINÁLT MIKRÓHITEL kiírás, amit nagyon vártunk, mert úgy volt, hogy szolgáltató szektor is szabadon indulhat és végre építésre is lehet majd pályázni.

Sajnos a megjelent kiírás tervezett itt is CSAK SZVZ TELEPÜLÉSEN engedi a SZOLGÁLTATÓ szektornak a pályázását.

Sajnos ez is GÉPBESZERZÉS alapú pályázat, mindenképpen a projekt része kell, hogy legyen a listában található VTSZ számú gépek valamelyike vtsz_teszor_ginop_122_16.pdf

A JÓ HÍR AZONBAN, hogy AZ ÖSSZKÖLTSÉG 80%-a lehet ÉPÍTÉS is!!! ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY NEM KELL! Továbbá IT fejlesztés és napelem beszerzés is lehet a gépbeszerzést kiegészítő költség.

Tehát azon feldolgozóipari vállalkozások akik csarnokot építenének, vagy bővítenének, azok 20% gépbeszerzés mellett, vagy akár 10% gépbeszerzés 10% IT fejlesztés és 80% építés arányban tudnak indulni.

Szolgáltató cégek SZVZ településen szintén tudnak építeni.

ROSSZ HÍR, hogy a TÁMOGATÁS ITT CSAK 30% (min 5-max 50 millió Ft), jár hozzá automatikusan azonban 60% kedvezményes kamatozású hitel (kamat 2%) és pusztán 10% önerő szükséges.

Ezen kiírás pontozási feltételei lazábbak, mint a CSAK támogatásoké. Itt gyengébb mérleggel, esetleg csökkenő árbevétellel is nagyobb esély van indulni. A projekt mérete és a mérleg számok aránya nem pontozási szempont, így gyengébb számokkal is lehet nagyobb projekttel indulni. FONTOS, hogy csak olyan cég indulhat, ahol min. 15 millió Ft árbevétel volt 2015-ben!

Az alábbiak érvényesek itt is az indulás kapcsán:

- Min. 1 éves cég kell

- Min. 1 fő átlagos KSH létszám 2015-ben

- Min. 15 millió Ft árbevétel 2015-ben

- A projekt mérete nem lehet nagyobb, mint a 2015-ös évi árbevétel KÉTSZERESE

- VÁLLALÁS NINCSEN, nem kell árbevétel növekedés, létszámtartás!!

- Indulási feltétel, hogy vagy az árbevétel vagy az export növekedjen az elmúlt években, ha ez nincs akkor olyan projekt kell, ahol magasabb feldolgozottságú termék állítódik elő a fejlesztés eredményeként (így jobb ha van, mert ezt vagy elhiszik, vagy nem ...)

- Plusz pont itt is az Irinyi Terv ágazatai, a feldolgozóipari tevékenység, az ERP rendszer megléte vagy ha a projekt keretében lesz bevezetve

- Hitellel kombinált kiírások esetén NEM KELL KÖZBESZERZÉS akkor sem, ha 25 millió Ft felett van a támogatási rész

A kiírás, rövid bemutató anyagában részletesebb információk:

GINOP_123_kivonat_terv.pdf

 

4) 0%-os MFB Hitel Program

Akik pedig a fentiekből nem találnak nekik megfelelő lehetőséget, azoknak továbbra is elérhető vidéken és novembertől már Pest megyében is (Budapesten sajnos nem) a 0%-os kamatozású MFB hitel program, mely akár új céggel is igényelhető.

Részletesebb információk:

MFB_hitel_kivonat1.pdf

5) A fent leírtak összefoglalása, TIPPEK, TRÜKKÖK, PRAKTIKÁK

- Akinek nem nőt 2014-ről 2015-re az árbevétele annak kicsik az esélyei és ha nem SZVZ-ben fejleszt, vagy nem FIATAL vagy NŐI vállalkozó, akkor maximum a hitellel kombinált pályázaton tud indulni, ott is csak kis eséllyel.

- Aki nem feldolgozóipari cég, az csak SZVZ településen indulhat vagy marad neki a 0%-os HITEL

- Aki GÉPET is akar és ÉPíTENI is, annak lehet jobban megéri az 50%-os támogatású CSAK gépbeszerzési pályázat a gépre és a 0%-os HITEL az ÉPÍTÉSRE, mintha a kombinált verzióban pályázna, ha jó a mérlege! Ha gyenge a mérlege marad a hitellel kombinált verzió.

- Gyengébb mérleggel nagy beruházásra a HITELLEL KOMBINÁLT pályázat lesz jó CSAK!

- Nagy árbevétellel, kis projektre szintén CSAK a HITELLEL KOMBINÁLT verzió lesz csak jó!

- Aki nem akar árbevétel növekedést vállalni VAGY 25 millió Ft feletti támogatást akar közbeszerzés nélkül, annak is a HITELLEL KOMBINÁLT verzió marad

- Aki főleg IT fejlesztést akar, az egy kis összegű gépbeszerzéssel is megtudja valósítani a GINOP-1.2.2 keretében 50% támogatással, vagy a hitellel kombinált verzióban 30% támogatással, de csak FELDOLGOZÓIPAR, szolgáltatók CSAK SZVZ településen.

- Aki főleg építeni akar, annak a CSAK hitel vagy a hitellel kombinált verzió marad gépbeszerzéssel, IT fejlesztéssel kiegészítve.

- A hitellel kombinált kiírásban a napelem gépnek minősül, még egyeztetés alatt van, hogy lehet-e CSAK napelem + építés a projekt. Valószínűleg nem, mert így nem teljesül a kapacitás bővülési cél, de elvilekben a kiírás nem korlátozza.

-SZVZ település mindenhol plusz pont

- Árbevétel növekedés, export növekedés mindenhol plusz pont, sőt sok esetben követelmény

- 35 év alatti vállalkozó, női vállalkozó mindenhol plusz pont

- ERP rendszer megléte, vagy a fejlesztés során megvalósulása mindenhol plusz pont

- Irinyi Terv ágazatai a feldolgozóiparon belül is plusz pont

 

Amennyiben a fentiek felkeltették az érdeklődésüket, további információkért forduljanak hozzám bizalommal.

 

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: