MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Energetikai pályázati lehetőségek vidéken és BUDAPEST, PEST MEGYÉBEN is

2016-11-02

Kedves Tagjaink!

 

Előző hírleveleimben bemutattam az elsődlegesen feldolgozóipari cégek számára elérhető és gépbeszerzési fókuszú pályázati lehetőségeket, továbbá az IT fejlesztést támogató kiírásokat. Jelen hírlevélben az energetikai fejlesztésekre kiírt pályázati lehetőségeket szeretném ismertetni.

 

GINOP-4.1.1-8.4.4-16 -16 és VEKOP-5.1.1-5.1.2 kódszámú pályázati kiírás

 

A kiírások keretében 45%-os támogatást lehet kapni, komplex energetikai korszerűsítések megvalósítására.

 

A vissza nem térítendő támogatást kötelező hitellel kombinálni, ami az összköltség 45%-a kell, hogy legyen és 10% önerő szükséges a projekt megvalósításához.

 

A vissza nem térítendő támogatás összege min. 3 millió Ft- max. 50 millió Ft.

Ha a fentiek alapján pályázna, még fontos tudni az alábbiakat:

 

- min. 1 éves cég kell

- min. 1 fős átlagos KSH létszám 2015-ben

- a projekt mérete nem lehet nagyobb, mint a 2015-ös árbevétel

 

- plusz pontot kapnak az Irinyi tervben meghatározott feldolgozóipari cégek -irinyiterv.pdf

 

 

A pályázatot olyan vállalkozásoknak ajánlom, akik régi, energetikailag korszerűtlen épületben működnek és már régóta tervezik az épület korszerűsítését energetikai szempontból.

 

Nekik kihagyhatatlan ez a lehetőség, mivel most 10% saját erőből valósíthatják meg a beruházást, amivel jelentős energia-megtakarítást érhetnek el, így beruházásuk a kedvező pályázati feltétel miatt akár 4 év alatt megtérül!

 

A kiírás pontozása a megtakarítási értékeket pontozza, ezért olyan épületek fejlesztésére, amik JÓ hőtechnikai adottságokkal rendelkeznek és "csak" napelem vagy kazán korszerűsítésre lenne szükségük, NEM ALKALMAS a pályázat, mert nem tudjuk kimutatni a szükséges megtakarítási számokat.

 

Használaton kívüli idős épület felújítására sem alkalmas a kiírás, mivel az aktuális fogyasztási értékekből (éves villany, gáz számlák) kell kimutatni a megtakarítást, így ha nincs használva az épület akkor az megint csak nem lesz alkalmas a szükséges értékek eléréséhez.

 

A pályázat beadása előtt energetikai tanúsítványt kell készíteni az aktuális fogyasztási adatok alapján, melyek a bázis értékeket adják és ezekből számítandó az egyes korszerűsítések eredményezte megtérülés. Komplex beruházásokat várnak, ha nem jó a hőszigetelése egy épületnek, akkor pusztán nyílászárót nem lehet cserélni, hanem biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést is.

 

Az összköltség min. 15-% max 50%-a lehet megújuló energetikai beruházás KELL, hogy legyen.

 

Az előzetes energetikai tanúsítvány, továbbá a pályázat beadásához szükséges tetemes mennyiségű műszaki dokumentáció (építési tervdokumentáció, statikai szakvélemény, szakértői nyilatkozatok stb) miatt, a pályázaton való indulás KÖLTSÉGES.

 

Ezek a költségek viszont előbb-utóbb elkerülhetetlenül meg fognak jeleni azon vállalkozások életében, akik hatékonyan működnek egy korszerűtlen épületben, és ha MOST bevállalják ezen dokumentumok elkészítését, azzal az esélyt is megkapják arra, hogy a fejlesztést 10% önerőből valósíthassák meg! A keletkező megtakarítás pedig bőven fedezi a 2%-os hitel törlesztő részletét!

 

Energetikus partnerem előzetes adatfelmérést követően meg tudja mondani hogy, egyáltalán van-e esély indulni a kiíráson, kimutatni a szükséges megtakarítási értékeket.

 

Ez az előzetes felmérés INGYENES! Amennyiben ez az előszűrés pozitív, az energetikai tanúsítvány elkészítésével tudjuk megnézni, mekkora az az esély! Ennek már van költsége, de ártani semmi képen nem árt ha egy cég rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, még akkor sem, ha nem indul végül a pályázaton.

 

Ha pedig már régóta gondolkodik korszerűsítésen és esetleg már tanúsítványa is van a jelenlegi állapotról, akkor meg KIHAGYHATATLAN számára, hogy ne minősítse elő projektjét erre a pályázatra!

 

A kiírás, rövid bemutató anyagában részletesebb információk:

 

Budapest és Pest megye számára elérhető kiírás:-Energetika_V511_kivonat.pdf

 

Pest megyén kívül elérhető kiírás:-Energetika_G411_kivonat__tarsadalmi_verzio.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: