MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Társadalmi egyeztetésen a 0%-os MFB Hitel lakóépületek és társasházak energetikai korszerűsítésére

2017-02-07

Tisztelt Tagjaink!

 

Elérhető a VEKOP-5.2.1-16 és a GINOP-8.4.1/A-16 kódszámú hitelprogram felhívás tervezete, melynek keretein belül lehetséges a lakóépületek-energiahatékonyságának javítására-, valamint-megújuló energia felhasználására-vonatkozó tevékenységekre kérelmet benyújtani.

Ez a program a VEKOP keretében Budapesten és Pest megyében nyílik meg, de az ország többi régiójában is elérhető a GINOP felhívás keretében.

A kölcsönfelvevők-természetes személyek és társasház vagy lakásszövetkezet lehet-.Az igényelhető hitel-természetes személy esetén 1-10 millió-forintig terjedhet,-társasház vagy lakásszövetkezet kölcsönfelvevő 1-7 millió-forint közti összeget kérelmezhet 0%-os kamattal.

A hitelprogramban elszámolható költségek az energiahatékonyság javításához és a megújuló energiaforrást hasznosító berendezések kialakításához kapcsolódó tevékenységek. Természetes személy hiteligénye társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás korszerűsítése esetén kizárólag az energiahatékonyság növelésére irányulhat.

Elszámolható költségek energiahatékonyság növelése esetén:

· hőszigetelés

· nyílászárók cseréje

· árnyékoló szerkezetek beépítése

· fűtési- és használatimelegvíz korszerűsítése

· hővisszanyerő berendezés korszerűsítése

· világítási rendszerek energiatakarékossá való átalakítása

Társasház vagy lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lehetséges továbbá a közös használatú gépészeti rendszerek korszerűsítése és cseréje, valamint a szellőző- és hűtőberendezések cseréje is.

Elszámolható költségek megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek esetén:

· napkollektoros rendszer

· brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer

· napelemes rendszer

· hőszivattyús rendszerek

Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A kölcsön kamata fix 0%/év, továbbá nem kerül felszámításra a kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítás díja sem. A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, a szerződéskötést követően a projektet 18 hónapon belül be kell fejezni.A Hitelprogram keretében utoljára 2023. december 31-én lehet kölcsönszerződés alapján a Végső Kedvezményezetteknek kifizetést teljesíteni.


Kapcsolódó dokumentumok: