MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Hitel Vállalkozók részére!

2017-06-01

Tisztelt Tagjaink!

 

Az elmúlt 1,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy minden ellentmondó hír ellenére nincsen tömegesen, széles körben elérhető támogatási lehetőség a vállalkozások számára. Hiába a gazdaságfejlesztési célok lettek megfogalmazva kiemelten a 2014-2020-as időszakban, ebből az átlagos mikro- kis- és középvállalkozás számára ténylegesen elérhető vállalkozásfejlesztési támogatás csekély, különösen a szolgáltatóipar, kereskedelem területén. Azok, akik nagy nehezen tudnak pályázni, mert megfelelnek a szigorú kritériumoknak, akár 18 hónap alatt sem kapják meg a pályázat eredményét, így az ennél gyorsabb piaci folyamatok által kínált lehetőségekkel, pályázatra várva nem tudnak élni.

A vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatok mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kamattámogatott visszatérítendő támogatások is, melyek sokkal rövidebb időn belül nyújtanak támogatást a vállalkozások beruházásaihoz.

 

A 2016-17-ben megjelent vállalkozásfejlesztési pályázatok egyik legnagyobb problémája az a szigorú pontozórendszer volt, amelyet a pályázókkal szemben állítottak. A kritériumoknak igencsak nehéz volt megfelelni, az eszközbeszerzést támogató pályázatok szinte lehetetlen követelményeket állítottak a pályázókkal szemben, így a vállalkozások legnagyobb része nem tudott támogatási kérelmet benyújtani. Az utóbbi évek tapasztalataiból megismerhettük a pályázati rendszer másik óriási hibáját, az elbírálási időt, ami nem egyszer akár másfél évig is húzódik. A vállalkozások beruházásait ezáltal nem lehet úgy ütemezni, ahogy az eredetileg tervezett volt, ez viszont problémákat okozhat a működésében is.

 

Megoldásként szolgálhat a piacon jelenleg egyedülálló állami támogatást tartalmazó Széchenyi Beruházási Hitel, amely minimum 1 millió, maximum 50 millió forint összegű, 0%-os kamatozású kölcsönt nyújt vállalkozásoknak a beruházásaik megvalósításához. A Programban minden olyan beruházásra támogatható, amely a cég működését javítja. Futamideje 1 és 10 év között lehet, akár 2 év türelmi idővel. A kölcsönfelvevőnek legalább 1 teljes, lezárt üzleti évvel szükséges rendelkezni.

 

A Hitelprogram kritériumai nem olyan szigorúak, mint a vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatoké, valamint elbírálási idejük is rövid. A kérelem benyújtása után pár héttel már folyósíthatják is az igényelt összeget, így nem kell hosszú hónapokat, esetleg éveket várni a tervezett fejlesztés megkezdésére.

 

A Széchenyi Beruházási Hitel részletes leírása az alábbi linkre kattintva érhető el:

 

http://www.kavosz.hu/index.php/hitelek/szechenyi-beruhazasi-hitel


Kapcsolódó dokumentumok: