MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Államtitkári látogatás a Mecsek-Völgység-Hegyháton

2017-07-14

2017. július 13-án dr. Mezei Dávid Agrár-Vidékfejlesztési Stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Úr tett látogatást a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület LEADER helyi akciócsoportnál.

 

Az akciócsoport bemutatkozására Dr. Finta István elnök úr által került sor, Kárászon a Faluház, illetve a munkaszervezet irodájának épületében. A beszélgetés során a Hegyháti és a Komlói járás mikrotérségi központjainak vezetői mutatták be saját térségüket, államtitkár úrnak.

 

Ezt követően a Baranya megyei LEADER szervezetek által közösen támogatott program, a „Mecseki Mézeskörút” egyik állomásán, Balogh Imre mutatta be a különleges ízű kézműves méz előállításának egyes folyamatait.

 

Az ökogazdálkodás előnyeiről, és fontosságáról Vékényben Endrődi Tibor nyújtott életszerű tájékoztatást, ahol épp a biokajszi aszalása történt napelemes eszköz segítségével.

 

A helyi termékek előállításával foglalkozó bikali a Brezik Szociális Szövetkezet a lekvárfőző üzemét mutatta be működés közben. A fejlesztés történetének különlegessége, hogy a LEADER nemzetközi együttműködés keretében jött létre, egy Erdélyben működő akciócsoporttal karöltve.

 

Az utolsó programpont Ág község volt, ahol a település polgármester asszonya, Stolmayerné Gyöngyi fogadta a hátrányos helyzetű települések problémái iránt különösen fogékony helyettes államtitkár urat. A település fejlesztési erőfeszítéseinek eredményei között láthattuk a "konyhát", amit a START munka keretében hoztak létre, és az új hűtőkamrát is, melyet a zöldségek frissen tartása érdekében vásároltak, szintén pályázati forrásból.

 

Helyettes államtitkár úr búcsú szavaiban jelezte, hogy lassan már a 2020. utáni időszakra kell gondolnunk, hogy támogathassuk a vidék további fejlesztését.

Képek:


Kapcsolódó dokumentumok: