MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Kávézó a helyi értékek szellemében

2017-10-03

Herbály-Hosszú Franciska egyéni vállalkozónál tett látogatást szeptember hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse.

 

Franciska humánszervező szakon végzett 2003-ban Pécsett, majd a második diplomáját Európa politika szakon szerezte. 2006 és 2009 között az azóta jogutódlással megszűnt Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség komlói kistérségi koordinátora volt, így számára nem volt ismeretlen a pályázatok, projektek világa. Férjével, Herbály Istvánnal, 2007-ben költöztek Hosszúheténybe, mely Pécstől 16 kilométerre kelet-északkeletre, Pécsváradtól nyugatra, Komlótól délkeletre helyezkedik el. A település a falusi turizmus kedvelt célpontja, a falu szépsége, festői környezete, jó levegője, szívélyes lakói és a kitűnő helyi bor sok vendéget csábít Hosszúheténybe. A településhez évtizedekre visszanyúló családi kötődése van, sokat játszott itt gyerekkorában, kistérségi tanácsadóként is sokat tett Hosszúhetényért, a térségért.

Az elmúlt évek alatt megfogalmazódott benne, bennük, hogy mi az, ami még élhetőbbé, szerethetőbbé tenné a falut, mi az, ami nekik, fiatal családosoknak hiányzik a gyönyörű környezet mellett a teljesség érzéséhez. Egy hely, mely lehetőséget teremt a hagyományok őrzésére, a helyi értékek tiszteletére, teret enged a kulturális és művészeti sajátosságok kibontakozásának és fontos, hogy mindezt közvetlen, bevonó környezetben teszi.


Ha sütizni, fagyizni vagy csak barátokkal beülni szerettek volna valahová, akkor kénytelenek voltak a rengeteg babakelléket magukkal hurcolva Pécsre utazni. Ezen kívül szintén a városba kellett menniük, ha délután friss pékárura volt szükségük. A falu központjában, a polgármesteri hivatal épülete mellett kint volt az eladó tábla évekig az ingatlanon, amiről úgy gondolták, hogy éppen megfelelő helye lenne benne a családbarát kávézónak.


Férjével közösen, 2014-ben megvásárolták ezt az ingatlant. Tekintettel arra, hogy önerőből nem tudták volna megvalósítani a beruházást, folyamatosan kereste Franciska a pályázati lehetőségeket, melyben saját, korábbi tapasztalai mellett nagy segítségére volt a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület munkaszervezete, akik folyamatosan szakmai segítséget nyújtottak, valamint ezen állítás igaz a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjára, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarára, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesületre, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft-re és a Baranya Megyei Vállalkozói Központra is.


Herbály-Hosszú Franciska kihasználva a rendelkezésére álló lehetőségeket és a sok segítő kezet, fejlesztését több pályázat segítségével valósította meg. A Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület LEADER pályázatán 9 540 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert eszközbeszerzésre, 2 millió forintot nyert a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által - a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesülettel, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft-vel és a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal együttműködve – kiírt Önindító munkaerő-piaci program keretében amely a kreatív iparhoz, és a turizmushoz kapcsolódó jó ötletekkel rendelkező álláskeresők új vállalkozásának elindítását segítette. Emellett 6,01 millió forintot nyert a GINOP kapacitás bővítő pályázatán, mely segítségével az épület külső és belső felújítása valósult meg.


Az arculat kialakítása idő közben formálódott. Azt a kezdetektől fogva tudta, hogy nem hagyományos cukrászda jelleget szeretne, viszont figyelembe kellett venni az anyagi lehetőségeket és azt, hogy ez nem egy nagyvárosi kávézó lesz. Olaszországi utazásuk során látott hasonló pékség-cukrászda kombinációkat, amik nagyon megtetszettek számára. Kezdetben Jakab Judit lakberendezővel mutogattak egymásnak fotókat, hogy kinek mi tetszik, milyen színek jöhetnek szóba, milyen stílusú bútorok, majd ahogy elkezdődtek a renoválási és építészeti tanácsokat és segítséget igénylő munkálatok, akkor kapcsolódott be Páti Zoltán építészmérnök a tervezésbe, aki mind a mai napig részt vesz a kávézó "életében".


A vendégek friss, helyben sütött pékárut, szendvicseket, hamburgert, wimpit, hagyományos és prémium alapanyagokból készült süteményeket, adalékanyagmentes tejtermékeket és a nyári időszakban fagylaltot vásárolhatnak. A terasz és a rendezvényterem születésnapi zsúrok, kisebb családi rendezvények, üzleti találkozók lebonyolítására ad lehetőséget. A gyermekek számára külön játszószoba van - mivel Hosszúhetényben rengeteg a fiatal, kisgyermekes család -, emellett számos kézműves, bábos, zenés foglalkozásból válogathatnak a picik és szüleik. A hosszúhetényi helyi termelők portékai is helyet kapnak a polcokon, emellett az érdeklődők azok névjegykártyái, elérhetőségei között is tallózhatnak.


Jelenleg 3 főállású, helyi munkavállalót foglalkoztat Franciska, ezzel is hozzájárulva a munkanélküliség csökkentéséhez.
Tervei között szerepel saját sütemények készítése a kávézó épületéhez tartozó, jelenleg nem használt ingatlanban.


Elmondható, hogy az indulás óta eltelt 3 év alatt Herbály-Hosszú Franciska családja, és a pályázatok segítségével elérte kitűzött célját, sikerült egy olyan kávézót kialakítania, amely Hosszúhetényben közösségi, közösségépítő szerepet tölt be, és ahova már nemcsak a helyiek térnek be, hanem sokan jönnek a környező falvakból, és Pécsről is.

 

Vanyúr Arnold tollából


Kapcsolódó dokumentumok: