MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Májusban kiderülhet, mennyi pénzt kaphatunk Brüsszeltől

2018-01-31

Tisztelt Tagjaink!

 

Vélhetően májusban döntenek majd az európai uniós állam és kormányfők az EU 2020 utáni költségvetéséről és a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről. A kormány a jelenlegi magyar támogatottsági arány megtartását tűzte célul.

Arra kell majd figyelni, hogy ha a KAP forrásait jelképező “torta változik is, azon belül a Magyarországnak járó agrár- és vidékfejlesztés címen adott tortaszelet arányaiban ne változzon”. Jelenleg ez az arány 3,2 százalék, miközben az EU-n belül a magyar mezőgazdaság súlya 2 százalék.

 

A kormány a célok megvalósítása érdekében keresi a partnereket, így folyamatosan tárgyal a visegrádi országokkal, Romániával, Bulgáriával, Szlovéniával, illetve Franciaországgal is kétoldalú megbeszéléseket folytat. A KAP az unió leghatékonyabb gazdaságpolitikája, és uniós támogatások nélkül Magyarországon csak a növénytermesztés lenne eredményes, az állattenyésztésben pedig csak a baromfi ágazat lenne nyereséges.

 

Magyar szempontból kedvezőtlen forgatókönyvet vázolt fel Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a napokban. Úgy fogalmazott, hogy a tagországoknak megszorításokkal kell számolniuk az unió 2020-2027 közötti új Közös Agrárpolitikájában.


Kapcsolódó dokumentumok: