MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Traktorokkal vonultak fel Brüsszelben a tiltakozó Gazdák

2018-03-26

Traktorokkal tüntettek a gazdák a napokban Brüsszelben a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformja miatt. A tiltakozás ugyanakkor az Európai Unió és Dél-Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte ellen is szólt. A tüntetés pont hétfőn volt, azon a napon amikor az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni KAP-ról tárgyaltak, Magyarország szerint pedig olyan döntés született a tárgyaláson, amely a magyar gazdáknak kedvez, és pénzügyi szempontból is megfelelő.

Az uniós agrárkifizetések tervezett reformja ellen tiltakoztak belga gazdák Brüsszelben, és traktorokkal vonultak fel az Európai Bizottság épülete előtt. A tüntetést arra az időpontra időzítették, amikor a tagállamok agrárminiszterei a hét elején a 2020 utáni Közös Agárpolitikáról tárgyaltak.

 

A KAP módosítása a tervek szerint nagyobb hatáskörrel ruházná fel a tagállamokat abban, hogyan és mire fordítják az uniós pénzeket. A tüntetők szerint viszont nem szabad újra ilyen mértékben tagállami szintre süllyeszteni államosítani a mezőgazdasági politikát, mivel az mai formájában Európa egyik tartóoszlopának számít. A tüntetés ugyanakkor nem csak a KAP ellen szólt, mivel a gazdák ellenezték az EU és a dél-amerikai MERCOSUR-országok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt is.

 

Forrás:

https://www.agrarszektor.hu/europai-unio/traktorokkal-vonultak-fel-brusszelben-a-tiltakozo-gazdak.10338.html?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel


Kapcsolódó dokumentumok: