MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Konvektorcserét támogat februártól az állam

2019-01-30

Kétmilliárd forintos keretösszeggel februárban újraindul az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja. A támogatás akár 15 ezer korszerűtlen készülék cseréjéhez is hozzájárulhat. Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni, egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető.

A pályázat a költségek 60 százalékát fedezheti, egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat. Háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni, egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja. A támogatás akár 15 ezer korszerűtlen készülék cseréjéhez is hozzájárulhat.

 

A pályázat a korszerű, zárt égésterű, legalább A energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A konvektorok cseréjének támogatására a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) honlapján lehet jelentkezni, februártól. A kiírás a további feltételeket is tartalmazza majd.

 

Egy gázszerelő szerint a hazai konvektorok többsége huszonöt és harmincöt év közötti. Teljesítményben, légellátásban és az égéstermékek elvezetésében is elavultak. Sokkal több gázt használnak fel, mint egy modern fűtőtest, és hatásfokuk jóval elmarad a mostaniaktól.

 

A konvektorok ára pedig igencsak borsos lett napjainkban: egy hagyományos készülék is közel 100-110 ezer forintba kerül. Az újabbaknak, amelyek termosztáttal vannak ellátva, pedig már 150-170 ezer forint között mozog az áruk.

 

Az Otthon melege program a háztartások rezsiköltségeit és károsanyag-kibocsátását egyszerre csökkenti. - Öt év alatt az alprogramok 35 milliárd forinttal, 320 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járultak hozzá – közölte Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Mint mondta: az ITM a lakossági igények és a szakmai javaslatok alapján várhatóan további alprogramokat indít újra 2019-ben.

 

Weingartner Balázs ismertette egyúttal, hogy a decemberben lezárt háztartási gépcsere alprogram első 20 ezer pályázatának eredményét az internetes felületen nyilvánosságra hozták, a támogatói okiratokat januárban kapják meg az érintettek. Az Otthon Melege Programban tavaly háztartási nagy gépek cseréjére (hűtő, fagyasztó, mosógép) pályázhatott a lakosság, a támogatási kérelmeket az egyes régiókat tekintve november 5. és 21. között lehetett beadni.

 

- A lakosság a pályázatok beadásánál az energiatakarékosságra helyezte a hangsúlyt, ezt támasztja alá, hogy az esetek többségében A++, illetve A+++ kategóriába sorolt termékek vásárlásához nyújtották be támogatási kérelmüket, amivel 40 000 forint, illetve 45 000 forint támogatási összeget igényelhettek - mondta az államtitkár. Kiemelte, az Otthon Melege Programban vásárolt új háztartási nagy gépek üzembe helyezésével a családok rezsi költségeikből éves szinten 12 000 - 20 000 forintot tudnak megtakarítani. Míg 2017-ben az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be, 2018-ban ez a szám majdnem megduplázódott.

 

Ami pedig a beérkezett pályázatok területi eloszlását illeti, Észak-Magyarországról érkezett be a legtöbb támogatási kérelem.

 

A program eddigi pályázatainak köszönhetően az ország 260-270 millió kilowattóra energiamennyiséget spórolt meg, ami nagyságrendileg 80 ezer háztartás éves energiafogyasztását jelenti.


Kapcsolódó dokumentumok: