MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Májustól újabb hatalmas EU-pályázatok jöhetnek Magyarországon

2019-02-04

A meg nem valósuló európai uniós projektek miatt felszabaduló támogatási keretből, az ún. visszahulló forrásokból, százmilliárdos nagyságrendben várhatók új pályázatok május-júniustól, főként a gazdaság- és a vidékfejlesztésben - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

A lapban Essősy Zsombor, a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója és Tóth Ádám, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője arra mutatott rá, hogy a sokszor hosszúra nyúló minisztériumi pályázati döntéshozatal, illetve a nem ritkán 6-9 hónapig elhúzódó közbeszerzési eljárások, továbbá a gazdaságban az elmúlt időszakban végbement masszív ár- és béremelkedések együttesen okozzák azt, hogy számos projektgazda a nehézségek miatt végül nem valósítja meg a fejlesztést.

Tóth Ádám a projektek visszaadása kapcsán ezeken felül olyan okokat is megjelölt, mint például azt, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) már nem számolható el úgy az építések előkészítése és a telekhatáron belüli, de épületen kívüli építése, mint korábban, valamint a Vidékfejlesztési Programban (VP) sokaknak a kerítés- és útépítés, illetve a pincefelújítás engedélyeztetésével gyűlt meg a baja.

Az emiatt "visszahulló" uniós és magyar állami források arány a korábban már kiosztott pénzekhez képest a legóvatosabb becslések szerint is 10%-os,a reálisabb becslések szerint 20-30%-os is lehet. A lap által megszólaltatott két pályázati tanácsadó is erre utalt és a Portfolio információi is utóbbi sávval esnek egybe például a GINOP kapcsán.
 

Mindez tehát azt jelenti, hogy bár a GINOP-ban a 7 évre rendelkezésre álló mintegy 2600 milliárd forintnyi forrásnak már "hiába" osztották ki közel a 98%-át (2524 milliárdot) nyertes pályázatokra, a magas visszahullási arány miatt akár több százmilliárd forintnyi tényleges szabad keret állhat még rendelkezésre.
 

A VP mintegy 1300 milliárdos keretéből 912 milliárdnál jár a nyertes pályázatok volumene, de itt még a fennmaradó mintegy 300 milliárdos keretből várhatók korábban/mostanában benyújtott pályázatoknál döntéshozatalok (pl. ÉLIP), így a visszahulló forrásokkal együtt nézett, ténylegesen rendelkezésre álló szabad pénzügyi keret időben később látható majd tisztábban.

Éppen emiatt vetik fel a lapban megszólaltatott szakértők is azt, hogy a május-júniushoz első idősávhoz képest akár több hónappal későbbre alakulhat majd csak ki tisztán, hogy mennyi is a még elosztható szabad keret a mostani uniós ciklusban és milyen célokra mennyi forrást terveznek még kiírni új pályázatok formájában. A lap az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy jelenleg zajlik a kkv-stratégia előkészítése és ez határozhatja majd meg elsődlegesen azt, hogy az újonnan megjelenő pályázatok milyen célokat támogatnak majd.

A lap szerint juthat majd támogatás a családi cégek generációváltására és a kkv-k digitális átállására is. Emellett a szakértők szerint az Ipar 4.0-s technológiai megoldásokkal kapcsolatos fejlesztések is megfontolandóak a cégvezetőknek, hiszen növelhetik termelés hatékonyságát.


Kapcsolódó dokumentumok: