MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Elindult az új EU City Facility program - közvetlen brüsszeli támogatás önkormányzatoknak

2020-02-26

Tisztelt Tagjaink!

 

Tájékoztatni szeretnénk, hogy a Polgármesterek Szövetsége rendezvényén Brüsszelben február 20-án indították el az Európai Bizottság képviselőivel az új EU City Facility (EUCF) programot. Az EUCF program lehetőséget biztosít az európai önkormányzatok számára, hogy támogatásban részesülhessenek energiahatékonyságra vonatkozó beruházási terveik elkészítésében, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésében amelyek elősegíthetik számukra projektjeik későbbi megvalósítását és finanszírozását.

Az EUCF program testreszabott, gyors és egyszerűsített pénzügyi támogatást nyújt az EU településeinek. A támogatás és a kapcsolódó szolgáltatások lehetővé teszi az európai önkormányzatok számára befektetési koncepciók kidolgozását. Az eszközt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja keretében hozták létre, és technológiai támogatást is jelent a kedvezményezettek számára.

 

A helyi hatóságok és önkormányzatok kulcsszerepet játszanak a fenntartható európai energiaátmenetben. Óriási potenciáljuk van átfogó, fenntartható energiabefektetési programok (azaz az energiahatékonyságba és a megújuló energiába történő beruházások) létrehozására. Kulcsszerepet játszanak a kisebb projektek nagyobb befektetési portfóliókba történő összevonásában és az energiaátmenethez szükséges jelentős pénzügyi források mozgósításában is. Mindezek ellenére a helyi önkormányzatok jelenleg gyenge pénzügyi és jogi képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy hosszú távú energia- és éghajlat-stratégiáikat (például SECAP-ok stb.) megfelelő befektetési koncepciókká alakítsanak át. A program célja az önkományzatoknak történő segítségnyújtást, hiszen az ilyen befektetési koncepciók megléte a különféle finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés előfeltétele!

 

Az EUCF programról bővebb információ ezen a hivatkozáson érhető el:

https://www.eucityfacility.eu/home.html

A Magyar Kormány 2020 január elején fogadta el Magyarország Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait 2040-es kitekintéssel. A dokumentum megalapozza Magyarország hosszú távú, átfogó, tiszta fejlődési stratégiáját. A tervekben megjelölt célok elérését tematikus programok, javaslatok támogatják majd. A települési önkormányzatoknak is hamarosan kötelező lesz a személyre szabott akcíiótervek megalkotása. Az Európai Polgármesterek Szövetsége kezdeményezése és módszertana alapján több magyar település már most megalkotta a konkrét cselekvésekkel, beruházásokkal járó klímastartégiáját (SECAP), mely már 2020-ban pályázati előnyöket biztosít számukra.

 

A SECAP a Településfejlesztési (TOP) pályázatoknál már most is előnyt jelent (többletpontot érhet), rövidesen pedig minden önkormányzati pályázathoz alapfeltétel lesz.

 

A SECAP megléte az alábbi közvetlen brüsszeli források esetében is plusz pontokat eredményez, vagy előfeltételként kell, hogy teljesüljön:

 

- ELENA (European Local Energy Assistance Európai Helyi Energiahatékonysági Támogatás);

- JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, fenntartható településfejlesztési beruházásokat támogató közös európai kezdeményezés);

- H2020 Smart City támogatások.

 

A SECAP meglétének további előnyei:

 

- az akcióterv intézkedései hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, a környezeti szempontok figyelembe vételével valósul meg a gazdasági fejlődés;

- csökkenő rezsiköltségek: az energetikai fejlesztések és a megújuló energiaforrások használatát célzó intézkedések miatt az épületek energiafogyasztása jelentősen csökken, akár teljesen megszűnhet;

- szemléletformáló hatás a felnövő generáció számára;

- élhető, egészséges környezet teremtése a település lakosságának;

- már a 2020-as év beruházásainak tervezése és megvalósítása kapcsán is hasznos segítséget nyújt.

 

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv erre a linkre kattintva érhető el:

https://www.kormany.hu/download/9/d4/c1000/ITM_Klima_es_Termeszetvedelmi_Akcioterv.pdf#!DocumentBrowse

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: