MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

15 milliárdos erdészeti hitelprogramot indít az MFB

2020-03-25

Tisztelt Címzett!

 

Tájékoztatni szeretnénk, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. erdészeti hitelprogramot indított 15 milliárd Ft-os keretösszeggel. A hitelkérelem benyújtásának időszaka 2020. március 5-től 2021. december 30-ig tart.

 

A Program célja a VP5-8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása”, illetve a VP5-8.4.1.-16. kódszámú, „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása” felhívások keretében támogatható tevékenységek előfinanszírozása.

A hitel felvételére devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel rendelkező gazdasági társaság, szövetkezet, erdőbirtokossági társulat, egyéni cég, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó, valamint helyi önkormányzat jogosult, akik rendelkeznek:

 

- erdősítés támogatása felhívás esetén támogatói okirattal,

- erdőkár-helyreállítást segítő pályázati támogatás esetén benyújtott támogatási (kifizetési) kérelemmel.

 

Az MFB Zrt. ezzel piaci rést azonosított olyan - a fenti kritériumoknak megfelelő - erdészettel foglalkozó ügyfelek finanszírozásában, akik nem rendelkeznek elegendő pénzforrással az előfinanszírozáshoz, ezért szükségük van a támogatás megelőlegezésére. Így növelve a földhasználó hitelfelvevők versenyképességét és szolgáltatásfejlesztésének javítását, valamint megteremtését.

 

A hitelösszeg minimum 5.000.000 Ft, maximum 100.000.000 Ft ügyletenként és ügyfelenként és legfeljebb 3 és fél évre, de legalább 6 hónapos futamidővel igényelhető. Fontos, hogy csak olyanok nyújthatnak be hitelkérelmet, akiket a kereskedelmi bankok nem finanszíroznak és erről két elutasító nyilatkozatot is benyújtanak az MFB Zrt-hez. A saját forrás mértékét a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 20 %-ában határozták meg. A tőketörlesztés a futamidő végén egy összegben, a kamatfizetés pedig havonta esedékes. A hitelkérelem benyújtásának időszaka 2020. március 5-től 2021. december 30-ig tart. A program keretében utoljára 2024. június 30-ig lehet kölcsönszerződés alapján a hitelfelvevőnek kifizetést teljesíteni.

 

Az érintett pályázati felhívások az alábbi linkeken érhetőek el:

https://www.palyazat.gov.hu/vp5-811-16-erdsts-tmogatsa

https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-az-erdgazdlkodsi-potencilban-okozott-erdkrok-helyrelltsa-vp5-841-16-cm-felhvs-dokumentcija

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: