MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

További uniós intézkedések az agrár-élelmiszeripar támogatására

2020-04-20

Tisztelt Tagjaik!

 

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy az Európai Bizottság április 16-i ülésén két intézkedést fogadott el az agrár-élelmiszeripar támogatására. Az intézkedések növelik a mezőgazdasági termelők pénzforgalmát és csökkentik a nemzeti, regionális hatóságok és a mezőgazdasági termelők adminisztratív terheit ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság magasabb kifizetési előlegeket fogadott el a mezőgazdasági termelők számára. Ez növeli a közvetlen kifizetések (50%-ról 70%-ra) és a vidékfejlesztési kifizetések előlegeinek mértékét (75%-ról 85%-ra). A mezőgazdasági termelők ezeket az előlegeket október közepétől kezdik megkapni. További rugalmas intézkedés, hogy a tagállamok a helyszíni ellenőrzések lezárása előtt fizethetnek a mezőgazdasági termelőknek.

 

Az uniós országoknak ellenőrzéseket kell végezniük annak biztosítása érdekében, hogy a támogathatósági feltételek teljesüljenek. Az elfogadott második intézkedés csökkenti a helyszíni fizikai ellenőrzések számát. A jelenlegi kivételes körülmények között elengedhetetlen a gazdák és az ellenőrzéseket végző ellenőrök közötti fizikai kapcsolat minimalizálása. A végrehajtandó ellenőrzések száma a közös agrárpolitika (KAP) költségvetésének 5%-ról 3%-ra csökken (a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési intézkedések vonatkozásában). Az eltérés rugalmasságot is biztosít az ellenőrzések ütemezése szempontjából, hogy lehetővé tegye a tagállamok számára az erőforrások leghatékonyabb felhasználását a szabályok betartása mellett. A tagállamok alternatív információforrásokat használhatnak fel a hagyományos helyszíni látogatások helyett.

 

A Bizottság ösztönzi az új technológiák alkalmazását, például kiterjeszti a műholdas képek használatát a mezőgazdasági tevékenység ellenőrzésére a szántóföldön, vagy a földrajzi címkével ellátott fényképeket annak bizonyítása érdekében, hogy a beruházások megtörténtek. Ez az intézkedés segít csökkenteni az adminisztratív terheket és elkerüli a támogatási kérelmek feldolgozásának szükségtelen késedelmét annak biztosítása érdekében, hogy a támogatást a lehető legrövidebb időn belül folyósíthassák a mezőgazdasági termelőknek.

 

Forrás:-https://ec.europa.eu/info/news/coronavirus-commission-adopts-additional-measures-support-agri-food-sector-2020-apr-16_en


Kapcsolódó dokumentumok: