MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Már csak tíz napig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek

2020-05-06

Tisztelt Tagjaink!

 

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy az április 6-án elindult egységeskérelem-beadási időszak az utolsó szakaszához érkezett: a május 15-i szankciómentes benyújtási határidőig már csak 10 nap van hátra, ennyi idejük van a lehetőséggel még nem élt gazdálkodóknak a teljes támogatás igénylésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai május 4-ig mintegy 86 ezer kérelem beadásában segítettek.

-

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70 százalékát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai adták be, így a köztestület 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítette a gazdálkodókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a – NAK által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően – döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak. A kamarai falugazdászok május 4-ig összesen 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel meghaladja az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot – úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét.

 

A beadott 86 194 kérelemből 77 426 darabot telefonos eljárással rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra – előre leegyeztetett időpontban – csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen. Ezekre az esetekre is felkészülve a kamara számos biztonsági szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb ügyfélfogadási előírásokhoz igazodva alakította át, egyúttal biztosította az alkalmankénti személyes ügyfélfogadáshoz a megfelelő minőségű és mennyiségű higiéniai feltételeket és fizikai védőeszközöket a falugazdászok és az ügyfelek számára.

 

Az előző évek adatai alapján május 15-ig összesen – falugazdász-közreműködéssel – mintegy 114 ezer kérelem beadása várható, azaz a hátra lévő 10 napban közel több mint 26 ezer benyújtására lehet még számítani. Ez idő alatt a falugazdászok folyamatosan keresik meg a még el nem ért ügyfeleket. Akik a korábbi években nem vették igénybe a falugazdászok segítségét, de ebben az évben még szeretnék megtenni, kérjük, az elkövetkezendő napokban keressék a NAK központi ügyfélszolgálatát a +36 80 900 365 telefonszámon vagy az-ugyfelszolgalat@nak.hu-címen.

 

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak.

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: