MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Portfolio Agrár klub - Új agrárpályázatok a vírusválságban

2020-10-05

Tisztelt Tagjaink!

 

Szeptember 30-án online Agrár Klub keretében mutatta be a Portfolio csoport, milyen új agrárpályázatos fejlesztési lehetőségek nyílnak meg az Agrárminisztérium által kezelt magyar Vidékfejlesztési Programban (VP) a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

 

Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrár klub - Új agrárpályázatok a vírusválságban című online konferenciáján elmondta, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a mostani, az állattartókat és kertészeti ágazat szereplőit célzó pályázati kiírás iránt, talán az utóbbi iránt kicsit kisebb, de a keretösszeget ott is meg fogják haladni az igények. Az állattartási pályázatokra viszont akár 200 milliárd forintnyi igény is beérkezhet. A helyettes államtitkár elmondta, hogy amikor tavasszal döntés született a támogatásokról, akkor csak a rendelkezésre álló összegeket hirdethették meg, de azóta érkeztek is vissza források, de a szaktárca arra is számít, hogy az átmeneti uniós költségvetési évekből kifolyólag az átmeneti forrásokból is tudnak majd átcsoportosítani pénzeket. Viski József elmondta, hogy erre a mostani, 80 milliárd forintos kötelezettségvállalásra az árfolyam-különbözetből keletkezett, mivel a Vidékfejlesztési Program még 315 forint/eurós árfolyamon lett megtervezve, de azóta gyengült a forint, ezért a támogatások mögötti forrásösszeg nőtt. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programra rendelkezésre álló források felhasználásának határidejét sikerült kitolniuk, így azokra 2021. 12. 31-ig kell 110%-ban kötelezettséget vállalni, de ez lehet, kicsit okafogyottá is fog válni az átmeneti források megérkezése miatt.

Október 1-je és november 2-a között lesz az állattartók számára kiírt pályázatok első szakasza. Viski József szerint nem fordulhat az elő, hogy idő előtt fel kelljen függeszteni a pályázatokat, erre csak akkor kerülhet sor, ha azt legalább 8 nappal előtte jelzi az irányító hatóság. A szakpolitikus szerint 99%-os az esély arra mindkét felhívásban, hogy nem lesz felfüggesztve az első szakasz. A helyettes államtitkár arra biztat mindenkit, hogy lehetőleg az első szakaszban nyújtsa be a pályázatát.

 

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a mostani pályázatnál azért kerültek középpontba a nagyobb piaci szereplők, mert a mostani pandémiás helyzetben különösen nagy a fontossága a hazai ellátás és a hazai gazdaságok megerősítése. Ezért emelték meg a pályázható összegeket. Az alsó határ bevezetése pedig azért történt, mert így ketté tudták szedni a pályázókat, így a kisebb és a nagyobb gazdaságoknak nem kell egymással versenyezniük a pályázatokért. Emellett motiválta a döntést az is, hogy szeretnének mielőbbi döntéseket hozni a pályázatok ügyében, márpedig így is rengeteg pályázatra számítanak. Viski József szerint egy 20 millió forintos pályázattal ugyanannyi munka van, mint egy 2 milliárdossal. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy biztosan lesz tavaszra egy 100 millió forint alatti fejlesztésekre kiírt ÁTK-pályázat is. Viski József elmondta, hogy jelenleg kicsit nehéz helyzetben vannak a pályázatok kiírása kapcsán, mert még nem látják, hogy pontosan mekkora összegek felett is rendelkeznek. A szakpolitikus szerint november második felére, legkésőbb decemberre fognak megszületni azok az uniós döntések, amelyek alapján fogják, hogy pontosan mennyit és mire fordíthatnak majd a vidékfejlesztésre. Viski József egyelőre nem tudta megmondani, mekkora lesz a keretösszege ennek a kisebb gazdaságok számára meghirdetett ÁTK-s pályázatnak, de szerinte 10 milliárd forint alatt nem lenne értelme megnyitni azt.

 

Viski József beszélt arról is, hogy a Vidékfejlesztési Program eredeti célkitűzéseiben 80%-20%-os arány volt a cél az ágazat kis és nagy szereplőinek támogatását illetően, és ez a mostani, nagyobb szereplőket érintő pályázati kiírás nem fenyegeti ezt, ráadásul jövőre biztosan lesz pályázat a kisüzemek számára is. Viski József elmondta, hogy a pályázatok kapcsán arra számítanak, hogy versenyképes és fenntartható pályázatok fognak beérkezni, mert ezeket kell támogatniuk. A szakpolitikus szerint a jelenlegi helyzetben nekik az a feladatuk, hogy a következő uniós költségvetési ciklus kezdetéig minden lehetséges, fejlesztésre fordítható forrást felhasználjanak. A banki finanszírozások és előfinanszírozások kapcsán a helyettes államtitkár elmondta, hogy az eljárás ugyanaz, ami eddig is volt: aki megfelelő biztosítékkal rendelkezik, az 45-50 nap alatt meg szokták kapni az előleget.

 

Viski József végezetül azt is elmondta, hogy a 2020-as évben a kertészeti és állattenyésztési pályázat mellett november 2-án meg fog jelenni egy felhívás a helyi piacok támogatására, ebben mozgó bolt és food truckok beszerzésére is lesz lehetőség. Ezen kívül novemberben számítani lehet egy kistermelők részére kiírt egyszerűsített pályázatra, továbbra is nyitva van az öntözésfejlesztési pályázat, és lesz egy kiírás az öntözési közösségek létrehozására. Minőségrendszerekben történő részvételre és promócióra lesz majd pályázati felhívás, és jövőre fognak megjelenni az új pályázatok, így például a már emlegetett kis ÁTK és lesz kiírás a kertészeti felhívás, amelyben ültetvénytelepítés és gyógynövényszektor számára kívánnak forrásokat biztosítani. Viski József elmondta, hogy tavasszal dönteniük kell majd, hogy a bent levő igényeket támogassák-e, vagy új konstrukciókat hirdessenek-e meg. Jelenleg az építési munkálatokkal járó beruházások támogatása aktuális, de ha a ciklus végén még maradnak források, akkor lehetnek gépbeszerzési pályázatok is.

 

A beszélgetés során Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy amikor egy ilyen pályázati lehetőség megnyílik, az mindig megbolygatja a teljes agrártársadalmat, és ez így van rendjén. A NAK elnöke szerint a pályázati kiírás felkeltette azoknak az érdeklődését, akiknek célozták. Győrffy Balázs elárulta azt is, hogy tudomása szerint a közeljövőben lesz majd egy újabb pályázat, amelyre a kisebb állattartó telepek pályázhatnak majd. A szakember szerint nagyon fontos, hogy ezek a források minél hamarabb forinttá és tényleges fejlesztésekké váljanak. Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy a pályázati forrásokkal versenyképesebbé kell tenni az ágazatot, és a pályázatoknak a benyújtóik hatékonyságát kell növelnie, valamint költségeket kell megtakarítania ezeknek.

 

A tervezett beruházások banki előfinanszírozási, finanszírozási megoldásai kapcsán Győrffy Balázs az Agrár Széchenyi Kártya átalakítását emelte ki, mint nagyon fontos lehetőséget és eszközt a gazdák számára. A szakember szerint az elkövetkező pályázatok során a feldolgozottság irányában kellene előrelépni, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű termékekkel tudjanak megjelenni a szereplők a piacokon, valamint szükséges lenne a kisebb vállalkozások stabilitásának erősítése kiegészítő tevékenységekkel, hogy diverzifikálják a működésüket.


Kapcsolódó dokumentumok: