MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Térségi fejlesztésről beszámoló

2020-11-05

Tisztelt Egyesületi Tagok!
 
Engedjék meg, hogy beszámoljunk egy a térségünket érintő fejlesztésről. A csatolmányban találják a sajtóközelményt.
 
A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet nem csupán természeti értékeivel lepheti meg az ide látogatókat, de épített- és kulturális öröksége is élményekkel teli kikapcsolódást nyújthat. Mindennek tudatában kezdett neki a Mecsek-Völgység-Hegyhát LEADER Egyesület az egyik legnagyobb turisztikai attrakciójának, a „Kincskereső projekt”-nek, s erre épült a Máré-vár fejlesztése is.

-

A vár felújítását célzó fejlesztés két helyszínen valósulhatott meg: a vár alsó része a történelemé, a felső szint a legendáriumé. Az alsó szinten tekinthető meg a Máré-várról – a Pazirik Kft. által készített – makett, valamint a vár 3D-s kisfilmje (https://www.youtube.com/watch?v=zUo-B8AWFkQ&feature=youtu.be). A gazdag és igényes kiállítási anyagot nézve visszaröppenhetünk elmúlt századok rég elfeledett korába. S azt is megtudhatjuk, mi köze Gárdonyi Gézának – pontosabban az Egri csillagoknak – Magyaregregyhez és a vár közelében eredő Gergely-Éva forráshoz.

 

A felső szinten kapott helyet a Kelet-Mecseki Legendárium, melynek a Geo-Gráf Kft. volt a kivitelezője. Mivel a környéken jó néhány várrom is fellelhető, ahol a valódi helyszínen néhány kődarabnál több látnivaló nem akad, ezek a romok – jobban mondva a hozzájuk tartozó legendák – Máré-vár falain belülre kerültek. Így kapott helyet itt a mecseknádasdi Réka-vár, illetve a pécsváradi Kószavár. Ha valaki mégis óhatatlan vágyat érez, hogy ellátogasson az eredeti helyszínekre, GPS koordinátákkal ellátott térképet kap, mellyel még a mondabeli Miklósvárat is felfedezheti.

 

Az egykori lovagteremben fölénk tornyosulnak a Mecsek óriásai, s 3 db varázsszekrényben a térség meséi kelnek életre: Kalán Miska, a bölcs remete, a hegyháti garabonciás, a völgységi Mit-mit-ke, a szászi vár hősei… A bányászatot imitáló Kobold-tanyán szabad kicsit borzongani, hogy a vár tövében megbúvó háromfejű gonosz sárkányról már ne is beszéljünk… (A koboldok és a sárkány Baráth Gábor munkája.)

 

A történeti múlt, az érintetlen természet, és a legendák varázsa együtt jelenik meg Máré-várban, mely a helyszínen élhető át leginkább. (A nyitva tartásról a www.marevar.hu oldalon lehet tájékozódni.)


Kapcsolódó dokumentumok: