MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Nyáron gigantikus pénzt kap a magyar kormány Brüsszelből

2021-02-17

Miután az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta, és az Európai Tanács is jóváhagyta a végleges formáját az uniós helyreállítási alap legnagyobb programjának, és ezzel uniós oldalról megnyílt az út a pénzek nyári első kifizetése előtt.

Mivel a végső tárgyalások során 10%-ról 13%-ra sikerült feltornászni az idei évben esedékes első előleg kiutalásának mértékét, így ez a magyar reform- és beruházási programból kiindulva mintegy 750 milliárd forint lesz, amit várhatóan júliusban utal majd át az Európai Bizottság.

A vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában igénybe vehető összesen 672,5 milliárd eurót a tagállamok a világjárvány gazdasági és társadalmi következményeit enyhítő intézkedésekre fordíthatják. Ehhez nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveket kell készítenie az egyes tagállamoknak. A 2020. február 1-jétől kezdve ilyen célból indított projektek szintén részesülhetnek az eszköz forrásaiból.

Azok a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervek részesülhetnek forrásokban, amelyek az uniós prioritásként kezelt politikai területeken hoznak változást:

  • A zöld átállás, ezen belül a biodiverzitás terén,
  • A digitalizációban,
  • A gazdasági kohézió és a versenyképesség növelésében,
  • A társadalmi és területi kohézió erősítésében.
  • Amelyek felkészültebbé, válságállóbbá teszik az adott ország intézményi hátterét, illetve
  • A gyermekeket és a fiatalokat segítik, például a tanulásban vagy a készségfejlesztésben.


Kapcsolódó dokumentumok: