MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Rólunk

Facebook elérhetőségünkért kattintson ide.

 

Partner oldalak: Keleti-Mecsek Egyesület

 


Tisztelt Látogató, Köszöntöm Önt a Mecsek–Völgység–Hegyhát Egyesület honlapján!

 

 

Örülök, hogy érdeklődésével megtisztelte honlapunkat és ellátogatott hozzánk! Bízom abban, hogy ha számítógépe képernyőjén keresztül megismeri térségünket, úgy érzi majd, hogy személyesen is szeretne látogatni 45 településünk valamelyikébe.

 

Szeretettel köszönti Önt dr. Finta István, a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület elnöke

 

Térségünkről

 

A Mecsek–Völgység–Hegyhát Helyi Akciócsoport, a Dél-Dunántúl szívében, három természetföldrajzi kistáj, az Észak-Zselic, a Baranyai-hegyhát és a Völgység találkozási pontjánál található meg. Hármas tagoltságánál fogva a kistérség domborzati, éghajlati, tájföldrajzi viszonyai sokszínűek, míg a déli területek a festői szépségű Mecsek vidékét jellemző vonásokkal rendelkeznek, addig a terület nyugati részét az erdőkkel sűrűn fedett zselici dombvidék uralja. A HACS Baranya megyében, a komlói és a hegyháti járásban 46 települést és 698 km2 –t fed le, benne három várossal, Komlóval, Mágoccsal és Sásddal. A területen a lakosság száma 52.579 fő (2010) Komló városát is beleértve.

 

A Mecsek–Völgység–Hegyhát Egyesület elhelyezkedése

 

(A képre kattintva a térkép nagyobb méretben tekinthető meg)

 

A HACS területére a vegyes gazdasági struktúra jellemző, ahol egyetlen gazdasági ágazat jelentősége sem tekinthető meghatározónak. A térség megyén belüli fejlettsége az infrastruktúra, a foglalkoztatás, a jövedelemtermelés és a fejlődési lehetőségek szempontjából közepes szintűnek tekinthető.

A nagyobb lélekszámú városok (Komló, Sásd, Mágocs) és a többséget alkotó kistelepülések fejlettsége közötti különbségek számottevőek. Az 500 fős lélekszám alatti települések nehezen képesek biztosítani az ott élők számára a szükséges és elvárható alapszolgáltatásokat.

 

Egyesületünk létrejötte

 

A Komlói és a Sásdi kistérség összefogásának eredményeként 2008. novemberében létrejött az a vidékfejlesztési közösség, mely az önkormányzati vezetőkből, civil szervezetek képviselőiből és vállalkozókból álló 194 alapító döntése alapján Mecsek-Völgység-Hegyhát nevet viseli.

A vidékfejlesztési egyesület stratégiai célja a helyi lakosság életkörülményeinek javítása, az egész térség gazdasági-, társadalmi életének fejlesztése. Rövid távú célunk az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv keretén belül az Európai Uniós és a hazai forrásokra támaszkodva létrehozni egy olyan Leader akciócsoportot, amely lehetőséget biztosít arra, hogy céljainkat jórészt saját magunk határozzuk meg és saját közösségünk döntsön azok megvalósításáról.

Mind a jelenlegi közösség, mind pedig a Leader akciócsoport működésének alapelve az alulról felfelé történő építkezés. Ez azt is jelenti, hogy a térség minden egyes állampolgárának lehetőséget kell biztosítani arra, hogy munkájával, véleményével segítse a közösség, illetve az egész térség céljainak sikeres megvalósítását. Honlapunkat ezért hoztuk létre, továbbá azért, hogy folyamatosan tájékoztassuk a lakosságot az aktuális eseményekről és ugyanígy várjuk azokat az észrevételeket, amelyek segítik közös céljaink megformálását és megvalósítását.

 

Helyi Vidékfejlesztési Közösség

 

A Komlói- és a Sásdi Kistérségek összefogásának eredményeként 2006. novemberében létrejött az a vidékfejlesztési közösség, mely önkormányzati vezetőkből, civil szervezetek képviselőiből és vállalkozókból álló 194 alapító döntése alapján Mecsek-Völgység-Hegyhát nevet viseli. A Közösség fő feladata a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kialakítása volt, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és egyéb operatív programok III. és IV. tengelyes intézkedéseit tartalmazza. Ehhez a folyamathoz rendszeresen tréningeket és műhelybeszélgetéseket tartottak a településeken, így a helyi lakosság részéről felmerült ötletek szervesen beépültek a stratégiába. A HVS megvalósítására, létre kellett hozni egy jogi személyiséggel bíró non-profit szervezetet, így alakult meg 2008. áprilisában a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület.

 

A Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesülethez tartozó települések:

 

Ág
Alsómocsolád
Bakóca
Baranyajenő
Baranyaszentgyörgy
Bikal
Bodolyabér
Egyházaskozár
Felsőegerszeg
Gerényes
Gödre
Hegyhátmaróc

Hosszúhetény

Kárász
Kisbeszterce
Kishajmás
Kisvaszar
Köblény
Liget
Magyaregregy
Magyarhertelend
Magyarszék
Mágocs

Mánfa
Máza
Mecsekpölöske
Mekényes
Meződ
Mindszentgodisa
Nagyhajmás
Oroszló
Palé
Sásd
Szágy

Szalatnak
Szárász
Szászvár
Tarrós
Tékes
Tófű
Tormás
Varga
Vásárosdombó
Vékény
Vázsnok

 


Kapcsolódó dokumentumok: