MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Mezei Ottó - Keramikus Mester

2017-11-06

Mezei Ottó, mindig is fazekas szeretett volna lenni, már 13 évesen a fazekasság, az agyagedények és azok gyűjtése foglakoztatta. Üknagypapája is fazekas volt, aki az 1800-as évek elején költözött Hímesházáról Kárászra.

 

Már az általános iskola mellett elkezdte a fazekasság alapjait, fortélyait tanulni, a magyaregregyi Teimel Rezső bácsitól, a mai napig őt tartja mesterének, hiszen ő indította el ezen a pályán. A bonyhádi gimnázium elvégzése után, 1976-ban Szekszárdon sikerült elhelyezkednie egy kerámia üzemben, ahol közel 10 évig dolgozott és fejleszthette tovább szaktudását, közben a dolgozók esti iskolájában 1,5 év alatt végezte el a szakmát. 1985-ben már látszott, hogy az ilyen kis szövetkezeteknek nincs jövője, ezért felmondott, röviddel ezután már be is zárták az üzemet, de addigra már megnyitotta önálló fazekasműhelyét.

Részletek

Agócsiné Császár Éva alkotó

2014-09-12

Agócsiné Császár Éva bemutatkozása

 

Éva otthonában, valamint alkotó műhelyében jártunk egy szombati délután egy páran a térségből.
Először a műhelyében jártunk, ahol megmutatta szebbnél szebb portékáit, terítőit, melyeket kézzel hímez, széleit pedig horgolja. Mindezeket nagymamájától tanulta. Több mintájában vannak riselt motívumok, de már készít olyan terítőket is, melyeket teljes terjedelmében riselni kell. Terítői az ország sok pontján megfordultak már, kézműves vásárokban és fesztiválokon, de néhány népművészeti boltban is kapható. A kézműves vásárokból eljutottak a terítői Japánba, Amerikába, Ausztráliába és Európa számos országába. Csak ámulva és bámulva hallgattuk és figyeltük mit mond! Már gyermekkorában keresztanyjától leste el a varrás technikáját, Máza településen, ahol a mai napig családjával él, Szászváron tanítóként dolgozik.
Többféle hímzésmintát ismer, de mostanában főként a kalocsai mintát alkalmazza, bár mint megtudtuk nem ez a kedvence. Vannak például az 1800-as évek végéből felújított és kissé átdolgozott úrihímzéses mintái. Megvásárolt 3 hagyatékot és maga is készít mintákat. Így mára már több, mint 1000 db-os mintakészletból tud válogatni.
Érdekesség, hogy a hímzés során még az sem mindegy, hogy milyen típusú cérnával hímez. Ma már ez is modernizálódott és nagyobb az igény a fényes fonallal készült terítőkre, mint a hagyományos perlével hímzettekre.
Éva tagja a Mázai Gyűszűvirág Foltvarró csoportnak, ahol a varrás érdekesebbnél érdekesebb technikáit tanulják tanfolyamok, vagy közös varrások során.
A varrás a tanítás mellett, mindig is a kikapcsolódást jelentette számára, ahol egy kicsit elvonulhat a világ zajától, és belevetheti magát az alkotás világába. Az eddig befolyt bevételeinek nagy részét a géppark fejlesztésére fordította, hogy könnyebben, gyorsabban és még szebben készíthesse a terítőket, egyéb alkotásokat.
Mint ahogy megtudtuk, papi albához is riselt kiegészítő elemeket, melyek egyedülállóak, és gyönyörűek!
Ócsán a templomot is díszíti arannyal hímzett 9 db-os terítő készlete.
Tavaly ősszel levendulaültetvény kialakításába kezdett. Idei első szüretéből, több mint 1 kg szárított termést tudott felhasználni levendula illatzsákok, valamint szappan készítéséhez.

Alkotónknak van egy új hobbija is, ha lehet így mondani, a kozmetika ipar felé tekintett el. Évi elvégzett két tanfolyamot, ahol szappankészítést valamint kencekészítést tanult.
Mi is megismerhettük, láttunk, hogyan készül a szappan, az ajakír a „boszorkánykonyhában”. Szükség lenne pályázati forrásra, a műhelyfejlesztés kapcsán, valamint, hogy a kozmetikai termékek elkészítése üzletszerűen működhessen.

Ezúton kívánunk kitartást, és tevékeny alkotó munkát a következő évekre, és remélhetőleg majd egy sikeres pályázatot LEADER forrásból!

Részletek

Császsár Levente alkotó

2014-08-19

Császár Levente neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen, közel 20 évig a Keleti-Mecsek TOURINFORM irodavezetője és a FATOSZ minősítési szaktanácsadója volt, majd a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület munkatársaként dolgozott. Jelenleg vidékfejlesztéssel, turisztikai marketinggel, valamint mesekönyv írással foglalkozik.

Levente számára a LEADER program adta meg azt a lehetőséget, hogy magán vállalkozó legyen: 2007-ben adta ki az első mesekönyvet, ma már 10 kiadott könyvnél tart, melyből 7 db LEADER forrásból jelent meg.

Császár Levente mesekönyveinek nagy többsége része A MESE MINDENKIÉ mozgalmamnak, melynek rövid lényege, hogy az adott településen élő gyermekek ingyen juthatnak hozzá. A szóban forgó könyvek többnyire magánkiadásban jelennek meg, általában az adott természeti kincshez köthető település önkormányzatával, civil szervezetével vagy nagyobb vállalkozásával közösen jelentetik meg, s az esetek nagy többségében, mint már említettük, pályázati források segítségét veszik igénybe (LEADER vagy ÚMVP III. tengely).

Jelenleg is aktívan részt vesz a Mecseki Mézes Körút, térségek közötti együttműködés pályázat megvalósításában, melynek célja a kiváló minőségű mecseki kézműves mézek, méhészeti termékek népszerűsítése és a helyi értékesítés elősegítése,
valamint egységes fellépés és kínálat biztosítása Baranya megye és Dél-Dunántúl turisztikai piacán. Napjainkban került kiadásra ehhez kapcsolódóan Mézes-tanya címmel a legkisebbeknek szóló mesekönyve.

A turisztikai marketing nagy részét az ún. FALUSÉTA teszi ki, amely egy olyan, Levente által kidolgozott tematikus út elnevezése, amelyre az adott település és a település közvetlen környezetének látványosságai, kulturális öröksége, természeti kincsei kerülnek felfűzésre. Egyben egy olyan marketing eszközt is jelent, ahol a már ittlévő turisták célirányos vezetése felfestéssel, illetve kísérő kiadvány (speciális leporelló) segítségével történik. Valamint idesorolható a nemrég megjelent Útikönyv, a mely a térség látványosságait, turisztikai vonzerejét gyűjtötte egybe.

Egy új, már a következő tervezési időszakban megvalósuló projekt keretében a Mecsek-Völgység-Hegyhát településeit felvázoló térkép tervezését, adatgyűjtését, frissítését, grafikai előkészítését végzi, valamint DDOP forrásból a Dél-Dunántúlon több tematikus utat alakít ki a Sárközben, Ormánságban és a Zselicben.

 

Az meseíró jövőbeni célja, hogy meséinek még mélyebb tartalma, mondani valója legyen, egyre közelebb kerüljön a klasszikus tündérmesék/népmesék örökérvényű tanításaihoz. Folyamatosan keresi az újabb megjelenési lehetőségeket, és az arra nyitott településeket. Titkos vágya, hogy a két szászvári mesekönyvből rajzfilm készüljön, amely a felújított vár egy speciális, egyedi programpontja lehetne.

A Mecsekből ki-kitekintget az eredetileg kárászi, ma Pécsen élő író: Szársomlyó, Villány „Ördögszántotta-hegy” mondáját is átmesésítette már, oly nagy sikerrel, hogy a horvátországi Baranyában is sikert aratott, így folyamatban van egy magyar-horvát projekt is. Levente másik szíve csücske, a Balaton-felvidék meséje is könyv formában van már, várja a kiadási lehetőséget, de az igazi szerelem, a Koboldok kincse, mely Vékény története, még szunnyad íróasztalán. Az író szerint ebben a kiadványban rejlik az a lehetőség, hogy A MESE MINDENKIÉ mozgalom zászlós hajója legyen!

 

Levente tervei közt szerepel, hogy visszaköltözzön Kárászra, ide köti munkája, barátai, családja, ahogy ő írta: „…az sem elhanyagolható érzés, mikor a Mecseket járva egyszer csak megdobban az ember lába alatt a hegy szíve. Ilyenkor nagyon résen kell lennem, mert biztos lehetek benne, hogy egy új mese van születőben.”

 

Megjelent mesekönyvek és helytörténeti gyűjtemények:

Madárház – 2007 (Kárász)

Az erdő íze – 2011 (Mecsek)

Aprónépek országa – 2012 (Alsómocsolád)

Az Időmester – 2012 (Szászvár)

Máré-vár – 2012 (Magyaregregy)

Korró – 2013 (Mánfa)

Erdék és Tündők – 2013 (Kisújbánya-Óbánya)

Mecsek-Völgység-Hegyhát útikönyv – 2013 (Komlói- és a Sásdi kistérség)

Varázspatkó – 2014 (Szászvár)

Mézes-tanya - 2014 (Baranya)

Kárászi hunczutságok – 2014 (Kárász)

 

 

Előkészületben:

A bölcs remete (Hosszúhetény-Püspökszentlászló)

Zsongorkő (Kővágószőlős)

Koboldok kincse (Vékény)

Naphegy lovag (Hegymagas)

Kalán Miska (Váralja)

Az ördög könnycseppje (Nagyharsány)

 

Császár Levente

Cím: 7691 Pécs, Fenyő u. 31.

Tel.: 30/ 420-4629

E-mail: csaszarlevente61@gmail.com

Web: csaszarlevente61.blogspot.com

Részletek