MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Császsár Levente alkotó

2014-08-19

Császár Levente neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen, közel 20 évig a Keleti-Mecsek TOURINFORM irodavezetője és a FATOSZ minősítési szaktanácsadója volt, majd a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület munkatársaként dolgozott. Jelenleg vidékfejlesztéssel, turisztikai marketinggel, valamint mesekönyv írással foglalkozik.

Levente számára a LEADER program adta meg azt a lehetőséget, hogy magán vállalkozó legyen: 2007-ben adta ki az első mesekönyvet, ma már 10 kiadott könyvnél tart, melyből 7 db LEADER forrásból jelent meg.

Császár Levente mesekönyveinek nagy többsége része A MESE MINDENKIÉ mozgalmamnak, melynek rövid lényege, hogy az adott településen élő gyermekek ingyen juthatnak hozzá. A szóban forgó könyvek többnyire magánkiadásban jelennek meg, általában az adott természeti kincshez köthető település önkormányzatával, civil szervezetével vagy nagyobb vállalkozásával közösen jelentetik meg, s az esetek nagy többségében, mint már említettük, pályázati források segítségét veszik igénybe (LEADER vagy ÚMVP III. tengely).

Jelenleg is aktívan részt vesz a Mecseki Mézes Körút, térségek közötti együttműködés pályázat megvalósításában, melynek célja a kiváló minőségű mecseki kézműves mézek, méhészeti termékek népszerűsítése és a helyi értékesítés elősegítése,
valamint egységes fellépés és kínálat biztosítása Baranya megye és Dél-Dunántúl turisztikai piacán. Napjainkban került kiadásra ehhez kapcsolódóan Mézes-tanya címmel a legkisebbeknek szóló mesekönyve.

A turisztikai marketing nagy részét az ún. FALUSÉTA teszi ki, amely egy olyan, Levente által kidolgozott tematikus út elnevezése, amelyre az adott település és a település közvetlen környezetének látványosságai, kulturális öröksége, természeti kincsei kerülnek felfűzésre. Egyben egy olyan marketing eszközt is jelent, ahol a már ittlévő turisták célirányos vezetése felfestéssel, illetve kísérő kiadvány (speciális leporelló) segítségével történik. Valamint idesorolható a nemrég megjelent Útikönyv, a mely a térség látványosságait, turisztikai vonzerejét gyűjtötte egybe.

Egy új, már a következő tervezési időszakban megvalósuló projekt keretében a Mecsek-Völgység-Hegyhát településeit felvázoló térkép tervezését, adatgyűjtését, frissítését, grafikai előkészítését végzi, valamint DDOP forrásból a Dél-Dunántúlon több tematikus utat alakít ki a Sárközben, Ormánságban és a Zselicben.

 

Az meseíró jövőbeni célja, hogy meséinek még mélyebb tartalma, mondani valója legyen, egyre közelebb kerüljön a klasszikus tündérmesék/népmesék örökérvényű tanításaihoz. Folyamatosan keresi az újabb megjelenési lehetőségeket, és az arra nyitott településeket. Titkos vágya, hogy a két szászvári mesekönyvből rajzfilm készüljön, amely a felújított vár egy speciális, egyedi programpontja lehetne.

A Mecsekből ki-kitekintget az eredetileg kárászi, ma Pécsen élő író: Szársomlyó, Villány „Ördögszántotta-hegy” mondáját is átmesésítette már, oly nagy sikerrel, hogy a horvátországi Baranyában is sikert aratott, így folyamatban van egy magyar-horvát projekt is. Levente másik szíve csücske, a Balaton-felvidék meséje is könyv formában van már, várja a kiadási lehetőséget, de az igazi szerelem, a Koboldok kincse, mely Vékény története, még szunnyad íróasztalán. Az író szerint ebben a kiadványban rejlik az a lehetőség, hogy A MESE MINDENKIÉ mozgalom zászlós hajója legyen!

 

Levente tervei közt szerepel, hogy visszaköltözzön Kárászra, ide köti munkája, barátai, családja, ahogy ő írta: „…az sem elhanyagolható érzés, mikor a Mecseket járva egyszer csak megdobban az ember lába alatt a hegy szíve. Ilyenkor nagyon résen kell lennem, mert biztos lehetek benne, hogy egy új mese van születőben.”

 

Megjelent mesekönyvek és helytörténeti gyűjtemények:

Madárház – 2007 (Kárász)

Az erdő íze – 2011 (Mecsek)

Aprónépek országa – 2012 (Alsómocsolád)

Az Időmester – 2012 (Szászvár)

Máré-vár – 2012 (Magyaregregy)

Korró – 2013 (Mánfa)

Erdék és Tündők – 2013 (Kisújbánya-Óbánya)

Mecsek-Völgység-Hegyhát útikönyv – 2013 (Komlói- és a Sásdi kistérség)

Varázspatkó – 2014 (Szászvár)

Mézes-tanya - 2014 (Baranya)

Kárászi hunczutságok – 2014 (Kárász)

 

 

Előkészületben:

A bölcs remete (Hosszúhetény-Püspökszentlászló)

Zsongorkő (Kővágószőlős)

Koboldok kincse (Vékény)

Naphegy lovag (Hegymagas)

Kalán Miska (Váralja)

Az ördög könnycseppje (Nagyharsány)

 

Császár Levente

Cím: 7691 Pécs, Fenyő u. 31.

Tel.: 30/ 420-4629

E-mail: csaszarlevente61@gmail.com

Web: csaszarlevente61.blogspot.comKapcsolódó dokumentumok: