MVHE

“Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

Agócsiné Császár Éva alkotó

2014-09-12

Agócsiné Császár Éva bemutatkozása

 

Éva otthonában, valamint alkotó műhelyében jártunk egy szombati délután egy páran a térségből.
Először a műhelyében jártunk, ahol megmutatta szebbnél szebb portékáit, terítőit, melyeket kézzel hímez, széleit pedig horgolja. Mindezeket nagymamájától tanulta. Több mintájában vannak riselt motívumok, de már készít olyan terítőket is, melyeket teljes terjedelmében riselni kell. Terítői az ország sok pontján megfordultak már, kézműves vásárokban és fesztiválokon, de néhány népművészeti boltban is kapható. A kézműves vásárokból eljutottak a terítői Japánba, Amerikába, Ausztráliába és Európa számos országába. Csak ámulva és bámulva hallgattuk és figyeltük mit mond! Már gyermekkorában keresztanyjától leste el a varrás technikáját, Máza településen, ahol a mai napig családjával él, Szászváron tanítóként dolgozik.
Többféle hímzésmintát ismer, de mostanában főként a kalocsai mintát alkalmazza, bár mint megtudtuk nem ez a kedvence. Vannak például az 1800-as évek végéből felújított és kissé átdolgozott úrihímzéses mintái. Megvásárolt 3 hagyatékot és maga is készít mintákat. Így mára már több, mint 1000 db-os mintakészletból tud válogatni.
Érdekesség, hogy a hímzés során még az sem mindegy, hogy milyen típusú cérnával hímez. Ma már ez is modernizálódott és nagyobb az igény a fényes fonallal készült terítőkre, mint a hagyományos perlével hímzettekre.
Éva tagja a Mázai Gyűszűvirág Foltvarró csoportnak, ahol a varrás érdekesebbnél érdekesebb technikáit tanulják tanfolyamok, vagy közös varrások során.
A varrás a tanítás mellett, mindig is a kikapcsolódást jelentette számára, ahol egy kicsit elvonulhat a világ zajától, és belevetheti magát az alkotás világába. Az eddig befolyt bevételeinek nagy részét a géppark fejlesztésére fordította, hogy könnyebben, gyorsabban és még szebben készíthesse a terítőket, egyéb alkotásokat.
Mint ahogy megtudtuk, papi albához is riselt kiegészítő elemeket, melyek egyedülállóak, és gyönyörűek!
Ócsán a templomot is díszíti arannyal hímzett 9 db-os terítő készlete.
Tavaly ősszel levendulaültetvény kialakításába kezdett. Idei első szüretéből, több mint 1 kg szárított termést tudott felhasználni levendula illatzsákok, valamint szappan készítéséhez.

Alkotónknak van egy új hobbija is, ha lehet így mondani, a kozmetika ipar felé tekintett el. Évi elvégzett két tanfolyamot, ahol szappankészítést valamint kencekészítést tanult.
Mi is megismerhettük, láttunk, hogyan készül a szappan, az ajakír a „boszorkánykonyhában”. Szükség lenne pályázati forrásra, a műhelyfejlesztés kapcsán, valamint, hogy a kozmetikai termékek elkészítése üzletszerűen működhessen.

Ezúton kívánunk kitartást, és tevékeny alkotó munkát a következő évekre, és remélhetőleg majd egy sikeres pályázatot LEADER forrásból!Kapcsolódó dokumentumok: